Technikum nr 2
przy
Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rudzie Śląskiej
Ruda Śląska 41-711, ul. Gliniana 2
tel. 32 244 49 00 fax 32 342 01 00
www.zsp2.eu
e-mail: sekretariat@zsp2.eu
przy
Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rudzie Śląskiej
Ruda Śląska 41-711, ul. Gliniana 2
tel. 32 244 49 00 fax 32 342 01 00
www.zsp2.eu
e-mail: sekretariat@zsp2.eu
Technikum nr 2 w Rudzie Śląskiej kształci w zawodach
|
|
Uzyskane kwalifikacje |
Praktyka zawodowa Zajęcia praktyczne |
Technik ekonomista
podstawa programowa |
Technik ekonomista wykorzystuje zasady zarządzania zasobami rzeczowymi, finansowymi
i ludzkimi oraz różne formy działań marketingowych. Sporządza typowe dokumenty i sprawozdania
dotyczące funkcjonowania przedsiębiorstw, produkcji, sprzedaży i usług. Prowadzi rozliczenia finansowe
z budżetem, Urzędem Skarbowym, instytucjami ubezpieczeniowymi, bankami i innymi jednostkami organizacyjnymi
oraz prowadzi korespondencję w sprawach osobowych, finansowych i handlowych. Sporządza plany działania,
a także oblicza jednostki organizacyjnej, a także oblicza wskaźniki efektywności działalności jednostki
organizacyjnej.
|
A.35. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji. A.36. Prowadzenie rachunkowości. |
Firmy produkcyjne, usługowe, Urząd Skarbowy, banki |
Technik hotelarstwa
podstawa programowa |
Technik hotelarstwa planuje, organizuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim i innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie. Przyjmuje rezerwację usług, ustala zakres zamówionych usług, sposób ich świadczenia oraz formę zapłaty. Przyjmuje gości w obiekcie, kompleksowo obsługuje ich w trakcie pobytu, wykwaterowuje z obiektu, rozlicza koszty pobytu gości oraz przyjmuje należność. Organizuje i oferuje usługi dodatkowe: konferencyjne, turystyczne, rekreacyjno-sportowe, typu Wellness i SPA. Prowadzi korespondencję z odbiorcami usług hotelarskich oraz obsługuje sprzęt biurowy, korzysta z komputerowych programów użytkowych i hotelowych. Prowadzi dokumentację eksploatacyjną obiektu hotelarskiego, oblicza i interpretuje wskaźniki wykorzystania bazy hotelowej oraz wskaźniki sprzedaży i opłacalności prowadzonej działalności. | T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji. T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie. |
Hotele w Zabrzu i Katowicach |
Technik żywienia i usług gastronomicznych
podstawa programowa |
Technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowuje i sporządza potrawy i napoje. Wykonuje również zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. W czasie swojej pracy przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem. Ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej. Przeprowadza obróbkę wstępną i cieplną zgodnie z zasadami. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji. Posługuje się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków. Układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia. Organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. | T.6. Sporządzanie potraw i napojów. T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. |
Restauracje w Rudzie Śląskiej i Katowicach lub w Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego |
Technik obsługi turystycznej
podstawa programowa |
Technik obsługi turystycznej organizuje działalność turystyczną: przygotowuje, sprzedaje,
realizuje i rozlicza imprezy i usługi turystyczne; udziela informacji turystycznej; obsługuje
klientów korzystających z usług turystycznych, np. przewodnickich, pilotażu, noclegowych;
obsługuje konferencje, kongresy; prowadzi dokumentację związaną z organizacją imprez i usług
turystycznych oraz obsługą klientów; realizuje zadania w systemach rezerwacyjnych; prowadzi
działania marketingowe na rzecz turystyki. Technik obsługi turystycznej może znaleźć zatrudnienie
w biurach podróży, jednostkach obsługi ruchu turystycznego, placówkach informacji turystycznej,
administracji rządowej i samorządowej, obiektach noclegowych, biurach organizatorów kongresów i konferencji.
|
T.13. Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych. T.14. Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych. |
Biura podróży w Rudzie Śląskiej i Katowicach |
Technik organizacji reklamy
podstawa programowa |
Technik organizacji reklamy przeprowadza analizy marketingowe, zbiera informacje na temat
zleceniodawców i ich oczekiwań, przygotowuje informacje niezbędne do realizacji zadań reklamowych,
opracowuje wnioski z programów badań rynkowych, pozyskuje klientów do współpracy z firmą, uczestniczy
w rozmowach handlowych, prezentuje usługi reklamowe, uczestniczy w tworzeniu i realizacji kampanii reklamowych.
|
A.26. Sprzedaż produktów i usług reklamowych. A.27. Organizacja i prowadzenie kampanii reklamowej. |
Agencje reklamowe w Rudzie Śląskiej i Katowicach |
Technik handlowiec
podstawa programowa |
Technik handlowiec organizuje prace w zakresie przyjmowania dostaw oraz przygotowywania
towarów do sprzedaży. Wykonuje prace związane z obsługa klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży.
Prowadzi działania reklamowe i marketingowe, zarządza działalnością handlową przedsiębiorstwa. Sporządza dokumentację
ekonomiczno-finansową stosując przepisy prawa dotyczące prowadzenia rachunkowości handlowej.
|
A.18. Prowadzenie sprzedaży
A.22. Prowadzenie działalności handlowej |
U prywatnych pracodawców. Firmy handlowe w Rudzie Śląskiej i Katowicach. |